Akryl eller gelé? Här är allt du behöver veta om konstnaglar.

Vad är egentligen skillnaden mellan akryl- och gelénaglar.

Att ha välmanikyrerade naglar behöver inte innebära ett tråkigt ljusrosa lack. Du kan göra långa klor i klarrött, spegelblanka kromnaglar eller naglar som glittrar i regnbågens alla färger med hjälp av konstmaterial. Akryl och gelé är de vanligaste materialen när du bygger konstnaglar, men vad är egentligen skillnaden? Och vad passar bäst för dig? Viking Nails reder ut begreppen och guidar dig rätt i konstnageldjungeln.

Akryl eller gelé – vad är skillnaden?

Alla konstmaterial består utav akrylater men materialen ser olika ut, arbetas och härdas på olika sätt.

Akrylen består av vätska och ett pulver som härdas med hjälp av syre, ju varmare det är desto snabbare härdar akrylen. Akryl är det starkaste materialet och passar i stort sett alla. Det går att skulptera en väldigt tunn nagel vilket ger ett mer naturligt utseende, och eftersom materialet är det starkaste är det ett bra alternativ för dig som vill ha långa naglar.

– Det går att vara väldigt kreativ på fri hand med akrylen och du kan korrigera en naturligt sned nagel.

En nackdel med akryl är att den släpper ifrån sig en stark doft som en del tycker är besvärande. Akrylen är även allergiframkallande, därför är det viktigt att göra rent verktygen mellan kunder och att inte arbeta i överflöd med material för att undvika kontakt med huden i så stor mån som möjligt.

För gelénaglar används en speciell UV-lampa för att härda materialet. Gelén byggs oftast på i flera lager och det tar ca 2 min för varje lager att härda. Det UV-ljus som används är UVA, det är inte skadligt och du får ingen solbränna som många kan tro.

– Fördelen med gelén är att den inte doftar som akrylen utan är i stort sett helt doftfri. Du kan få en otroligt naturlig nagel med gelén då den går att få väldigt tunn när du skulpterar.

– Nackdelen med gelénaglar är att de inte är lika hållbara som akryl och du behöver vara mer försiktig. Även gelénaglar är allergiframkallande och det är viktigt att kontrollera att det är härdat ordentligt.

Hur länge håller naglarna?

Återbesök rekommenderas efter 3-5 veckor för både akryl och gelé.